Start Aktualności PODPROGRAM 2019 – efekty

bank-zywnosci

1. Stowarzyszanie Rozwoju Wsi Mąchocice Scholasteria i Ciekoty pn. „Żeromszczyzna” z siedzibą Mąchocice Scholasteria 56A, 26-001 Masłów z terenu województwa świętokrzyskiego przy współpracy Bankiem Żywności w Kielcach realizowało Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2019 – czerwiec 2020.
2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
• warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy, powidła śliwkowe);
• skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
• mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
• mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
• cukier (cukier biały),
• tłuszcze (olej rzepakowy),
• dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
2. Pomoc żywnościowa trafiła do 800 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu gminy Masłów (województwo świętokrzyskie)
3. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
• 38,864 ton żywności;
• 3 200 paczek żywnościowych;
• 0 posiłków;
4. W ramach Podprogramu 2019 dla 44 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 4 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
• Ekonomiczne - 1 spotkanie dla 24 uczestników
• finansowe – 1 spotkanie dla 20 uczestników
• Kulinarne – 2 spotkania dla 44 uczestników

Logotypy grantodawców projektu